Ενίσχυση του Στόλου με γαλλικές φρεγάτες ανήγγειλε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης

fotis_kuvelis3_0.png

Την ενοικίαση, με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing), 2 σύγχρονων φρεγατών τύπου FREMM από τις υφιστάμενες στο γαλλικό στόλο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ενώ συζητείται και η προμήθεια άλλων δύο φρεγατών. Οι δύο FREMM θα αφιχθούν στην Ελλάδα εντός του καλοκαιριού, εντασσόμενες στη δύναμη του Στόλου με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των ελληνικών πληρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την προμήθεια νέων φρεγατών τύπου Belh@rra ενώ ενδεχομένως η ενοικίαση των δύο φρεγατών τύπου Fremm με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης να συνεχιστεί με παράταση του αρχικού συμβολαίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο υπό διαπραγμάτευση πρόγραμμα προμηθείας των νέων φρεγατών θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και των Ναυπηγείων.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών» παρατηρώντας ότι η υπόθεση – για παράδειγμα – της αναβάθμισης κάποιων αεροπλάνων που έχουμε. Πρέπει να γίνει; Κατά τη γνώμη μου ναι. Αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην ανταγωνιστική κούρσα των εξοπλισμών”.

Στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Κουβέλης και ερωτώμενος για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου απάντησε «με την έννοια της επιλογής, “δεν βλέπω”». Ωστόσο, προσέθεσε, μία αναχαίτιση «είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ένα θερμό επεισόδιο από ατύχημα». Σε ερώτηση δε αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα “καυτό” δίμηνο απάντησε: «Δίμηνο όχι “καυτό” αλλά δύσκολο, συνηθισμένο, όπως το σημερινό».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σε συνάρτηση με τις επικείμενες εκλογές στη γείτονα ο κ. Κουβέλης επισήμανε «θεωρώ ότι μέσα στο κλίμα το προεκλογικό, είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι ακριβώς θα γίνει».

Για την ύψωση ελληνικών σημαιών στις βραχονησίδες των Φούρνων ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα». Σημείωσε ότι καταλαβαίνει «ένα πατριωτικό αίσθημα που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, πολύ δε περισσότερο τρεις νέοι άνθρωποι», ωστόσο υπογράμμισε πως «όταν αυτά τα ζητήματα αποτελούν στοιχεία της εξωτερικής μας πολιτικής, η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να ασκείται από την υπεύθυνη κυβέρνηση».

Επανέλαβε δε ότι «δεν διαπιστώσαμε, με πολύ συστηματικές έρευνες, να έχει σπεύσει το οποιοδήποτε σκάφος της Τουρκίας στην περιοχή. Τα όσα ακούστηκαν για την υποστολή της σημαίας, αφορούν επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης. Τώρα μπορεί να με ρωτήσει κάποιος: αν εμφανισθεί ένα βίντεο; Θα σας πω ότι θα είναι κατασκευασμένο. Διότι εμείς κάναμε πολύ συστηματικό έλεγχο. Με το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό και με άλλες δυνάμεις».

Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας «αλλά υπό προϋποθέσεις που πρέπει να εξασφαλισθούν».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας με τον κύριο Καμμένο. Ούτε ο κύριος Καμμένος έχει εκχωρήσει την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα σε μένα, ούτε και εγώ την έχω εκχωρήσει. Συνεργασία κάνουμε, η οποία αποτελεί το θεμέλιο, το βάθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η συλλειτουργία ενός υπουργού με έναν αναπληρωτή υπουργό. Αυτή τη συνεργασία υπηρετούμε και οι δύο».

Πηγή alphatv.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...