Καίγεται ολόκληρη η Κύπρος! Εκκενώνουν χωριά, μοναστήρια και αποθήκες πυρομαχικών – Σκοτώθηκε ένας δασοπυροσβέστης

– Ολονύχτια μάχη θα δώσουν οι πυροσβέστες αφού τα εναέρια μέσα πλέον σταμάτησαν τις ρίψεις νερού
– Τραγικό θάνατο βρήκε ένας δασοπυροσβέστης – Σκοτώθηκε όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό
– Τόσκας: “Εθνικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό – Με εντολή Τσίπρα έχουν σταλεί δύο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL- 415”
– Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής στην Κύπρο μιλάει για τη χειρότερη καταστροφή τα τελευταία χρόνια στο νησί
– Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα ήδη για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ειδικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας
– ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ένας δασοπυροσβέστης είναι δυστυχώς νεκρός από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο, ενώ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου από χθες στους πρόποδες του Τροόδους.

Ο δασοπυροσβέστης σκοτώθηκε όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό, την ώρα που καμένη γη αφήνει πίσω της η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται από την Κυριακή στην περιοχή Σολέας, ενώ πρόκειται και για τεράστια οικολογική καταστροφή αφού υπολογίζεται ότι η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους.

Σε τρία μέτωπα, κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης., ενώ εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Δυσκολεύουν την κατάσταση οι δυνατοί άνεμοι

Τα μέτωπα είναι πολλά και το έργο της πυρόσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας και των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς, ακόμα και σε περιοχές που ο κίνδυνος θεωρούνταν ότι είχε παρέλθει.
Δείτε στο newsit.com.cy βίντεο από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σολέα

Μετά τις τελευταίες ρίψεις νερού (σ.σ. λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας), αποχώρησαν από την επιχείρηση τα εναέρια μέσα τα οποία θα απογειωθούν εκ νέου αύριο το πρωί με το πρώτο πρωινό φως.

Το απόγευμα έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η ΚΔ έχει στη διάθεσή της. Τα πτητικά μέσα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη, μπορούν να επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.
“Εθνικό καθήκον να βοηθήσουμε” λέει ο Τόσκας

«Είναι εθνικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα» τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στη βοήθεια που έχει στείλει η Ελλάδα στην Κύπρο για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο όρος Τρόοδος.
Κρανίου τόπος η Ευρύχου! «Η χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών» – Συγκλονιστικό βίντεο μέσα από το πιλοτήριο ελικοπτέρου – Δείτε το στο newsit.com.cy

Ο κ. Τόσκας σημειώνει ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχουν σταλεί στην Κύπρο από τη Ρόδο δύο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL- 415 τα οποία παίρνουν ήδη μέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Τα αεροσκάφη αυτά είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει καθώς μπορούν και πετούν σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών που πετούν τα συνηθισμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα» υπογραμμίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε και πρόσθετη βοήθεια και ήδη με εντολή πρωθυπουργού μεταβαίνουν στην Κύπρο και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Super Puma με κάδο και εκπαιδευμένο πλήρωμα στην κατάσβεση πυρκαγιών.

«Στέλνουμε την καρδιά μας, από το υστέρημά μας, βοήθεια στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι και στην Ελλάδα ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πυρκαγιών, αλλά αυτό επιτάσσει το εθνικό μας καθήκον» σημειώνει ο κ. Τόσκας.
Παράλληλα, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της Κύπρου ενώ στην προσπάθεια συμβάλουν πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Εδώ να σημειώσουμε πως στη μάχη για την κατάσβεση, έχουν ριχτεί και εκατοντάδες εθελοντές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...