Όλα ανοιχτά από την Κομισιόν για αναστολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου παρέπεμψε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσίευμα τoυ κοινοτικού εντύπου New Europe, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής, με το οποίο ζητείται η αναστολή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, λόγω στρέβλωσης ανάθεσης έργων δημοσίων συμβάσεων.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που επικαλείται το New Εurope ότι έχει περιέλθει στην κατοχή του, η Επιτροπή σκοπεύει να προχωρήσει σε αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 προς την Ελλάδα, διότι διαπιστώνει στρέβλωση στην ανάθεση δημοσίων συμβάσεων για μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ήταν η εξής:

“Δεν σχολιάζουμε διαρροές. Γνωρίζουμε την υπόθεση. Είναι πρώτα απ’ όλα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή έχει ζητήσει λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση και θα την εξετάσει, μόλις συλλέξει όλες τις πληροφορίες».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι έτοιμη να πράξει τα δέοντα όταν αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. «Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με την εσωτερική επιστολή της Επιτροπής που επικαλείται η New Εurope, οι ελληνικές αρχές που εξετάζουν την υπόθεση, έχουν εντοπίσει μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν σε καρτέλ που λειτουργεί από το 1989 στο τομέα των κατασκευών αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και μετρό, κάποια εκ των οποίων έχει συγχρηματοδοτήσει η ΕΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...