Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1212 δολ. από το επίπεδο των 1,1292 δολ. που έκλεισε αργα χθες το βράδυ στην αγορά της Ν. Υόρκης.

Ευνοϊκό το κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, έδειξαν σημαντική άυξηση των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο. Η αύξηση αυτή κατά 0,5% ξεπέρασε, μάλιστα, τις προβλέψεις των αναλυτών, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων διευρύνθηκε το περιθώριο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, εξέλιξη η οποία αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των γερμανικών τίτλων. Είναι ενδεικτικό ότι, για πρώτη φορά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συαναλλαγών της ΤτΕ (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,02%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,01% να διαμορφθωθεί στο 8,03%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,021% από -0,018%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,090% από -0,089%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,161%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,0266% από -0,267%, τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,358%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1225 δολ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...