Πληρώνουμε “χρυσάφι” τρόφιμα σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους!

Οι μισθοί, οι συντάξεις και γενικώς τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώνονται, αλλά οι τιμές των προϊόντων παραμένουν ψηλά, περήφανες και καμαρωτές.

Παρά τη φτωχοποίηση των πολιτών και την πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% από στα χρόνια των μνημονίων, η Ελλάδα παραμένει μία ακριβή χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Και φτάσαμε να έχουμε μισθούς Βαλκανίων και τιμές κεντρικής Ευρώπης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας το ψωμί και τα δημητριακά είναι ακριβότερα από το μέσο κοινοτικό όρο κατά 14%, στα αυγά και τα γαλακτοκομικά οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 31%, στα αλκοολoύχα ποτά κατά 17%, στα ψάρια 13%, στα βούτυρα και τις μαργαρίνες 16%.

Ευτυχώς που υπάρχουν τα κρέατα, τα φρούτα, τα λαχανικά και ο καπνός και περιορίζουν το χάσμα της ακρίβειας.

Τα πρώτα είναι στη χώρα μας φθηνότερα κατά 12% από το μέσο όρο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα φρούτα και τα λαχανικά 17% και ο καπνός 24%. Συνολικά πάντως, η χώρα μας είναι ακριβότερη κατά 3% του μέσου όρου για τα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά.

Για να έχουμε μία πιο συγκρίσιμη εικόνα θα αναφέρουμε δύο παραδείγματα:

– Η Πορτογαλία που είχε μνημόνιο και δεν αποτελεί μεγάλη αγορά, είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει η Eurostat με εξαίρεση τα γαλακτοκομικά-αυγά όπου είναι οριακά ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

– Η Γερμανία, έχει το ίδιο επίπεδο τιμών τροφίμων με την Ελλάδα, ενώ είναι φθηνότερη από τη χώρα μας στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στα αλκοολούχα ποτά, στα έλαια-λίπη, στα ψάρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...