Πιο ασφαλώς… δεν γίνεται!

Η υψηλότερη ασφάλεια στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου εξασφαλίζεται από την υπεύθυνη χρήση και διαχείριση του e-banking από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών.

Φυσικό ή ηλεκτρονικό… ένα τραπεζικό κατάστημα παρέχει τα ίδια επίπεδα ασφαλείας. Οι τράπεζες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην υιοθέτηση των πιο εξελιγμένων τεχνολογικών μεθόδων για την αντιμετώπιση και κυρίως την πρόληψη της απάτης. Μάλιστα σύμφωνα με στατιστικές, μια συναλλαγή e-banking είναι πιο ασφαλής για τον καταθέτη/δανειολήπτη/ κάτοχο πιστωτικής κάρτας, από τον πιθανό κίνδυνο στον οποίο θα μπορούσε εκείνος να εκτεθεί, πηγαίνοντας ή φεύγοντας από το κατάστημα της Τράπεζας ( π.χ. ληστεία στο δρόμο).

Για την ασφάλεια των συναλλαγών όμως, απαιτείται – πέραν των συστημάτων ασφαλείας που θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες – η ενημέρωση και η σωστή περιήγηση στις ιστοσελίδες, των ίδιων των χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια, οι τράπεζες ενημερώνουν επίμονα τους πελάτες τους, να μην δίνουν στοιχεία προσωπικά και κωδικούς τους, απαντώντας σε τηλέφωνα ή σε επιστολές που λαμβάνουν, ακόμη και σε «περίεργα» mails ή άγνωστες σελίδες στο διαδίκτυο. Με τα λεγόμενα παραπλανητικά μηνύματα ή αλλιώς phishing mails, κάποιοι επιχειρούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία, περνώντας κακόβουλα προγράμματα. Οι προσωπικοί κωδικοί δεν αποκαλύπτονται σε κανέναν και αποτελεί ευθύνη του χρήστη η διαφύλαξη τους, με τρόπο ώστε να μην γίνεται δυνατή η υποκλοπή στοιχείων.

Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να φυλάσσεται στο ίδιο μέρος ο Κωδικός Συνδρομητή και ο Μυστικός Κωδικός, θα πρέπει να αλλάζουν συχνά  για λόγους πρόληψης και… επιτέλους, ας μην είναι το PIN η ημερομηνία γέννησης!

Η Alpha Bank , φροντίζοντας ιδιαίτερα για την ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επενδύει σημαντικά  κεφάλαια σε συστήματα τεχνολογίας, ώστε να παρέχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλες τις συναλλαγές , από οποιοδήποτε κανάλι διενεργούνται.

Συγκεκριμένα,  η Τράπεζα διαθέτει εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη ενέργεια  έτσι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τη συνετή παράλληλα χρήση των συναλλασσομένων, να είναι ασφαλείς. .

Πιο αναλυτικά,τα δεδομένα που ανταλλάσσονται σε κάθε εκτελούμενη συναλλαγή, κρυπτογραφούνται (SSL) ενώ απαιτείται η χρήση προσωπικών κωδικών ασφαλείας, που μόνο οι χρήστες e-banking γνωρίζουν. Για επιπρόσθετη ασφάλεια σε υψηλού κινδύνου συναλλαγές όπως είναι οι μεταφορές σε τρίτους η Alpha Bank προσφέρει την υπηρεσία Πρόσθετου Κωδικού Ασφαλείας η οποία παρέχει πρόσθετους κωδικούς μιας χρήσης για την ολοκλήρωση των συναλλαγών, υπηρεσία η οποία είναι υποχρεωτική αν κάποιος επιθυμεί να μεταφέρει χρήματα σε άλλες Τράπεζες.

Ελεγχόμενη είναι και η διάρκεια της συνεδρίας καθώς η σύνδεση στην υπηρεσία Alpha Web Banking διακόπτεται αυτόματα μετά την πάροδο των 15 λεπτών αν δεν εκτελείται κάποια συναλλαγή, ενώ υποχρεώνει τον συναλλασσόμενο να επανασυνδεθεί αν έχουν παρέλθει 60′ λεπτά συνεχόμενης χρήσης.

Παράλληλα, η Alpha Bank προσφέρει εξατομικευμένες δυνατότητες όπως η θέσπιση ανώτατου ημερησίου ορίου μεταφορών σε λογαριασμούς που δεν έχει ήδη δηλώσει στο προφίλ του ο πελάτης, το οποίο καθορίζει ο ίδιος, αλλά και την υπηρεσία ειδοποιήσεων Alpha Alerts για να ενημέρωνεται άμεσα με email ή sms για τις συναλλαγές ή τις μεταβολές στο προφίλ του.

Η ειδική ενότητα «Υποστήριξη – Ασφάλεια» στο microsite που είναι αφιερωμένο στο e-banking ιδιωτών ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους διεξοδικά για θέματα ασφαλείας, μέσα από συνήθη ερωτήματα αλλά και χρήσιμες συμβουλές.

 Θέλετε κι εσείς να γίνετε e-Banker;

*Αν θέλετε να γίνετε κι εσείς χρήστης των υπηρεσιών e-Banking της Alpha Bank, αρκεί μία μόλις επίσκεψη σε ένα από τα καταστήματά της και γίνεται χωρίς χρέωση. Η επίσκεψη είναι απαραίτητη για να πιστοποιήσει η τράπεζα την ταυτότητά σας και να σας παραδώσει τους σχετικούς κωδικούς ώστε να διενεργείτε με ασφάλεια τις συναλλαγές σας όταν και όποτε εσείς το επιθυμείτε.

Για το λόγο αυτό κατά την επίσκεψή σας στο Κατάστημα :

  1. Συμπληρώνετε τη σχετική αίτηση, προσκομίζοντας την αστυνομική σας ταυτότητα (ή άλλο  πιστοποιητικό για ταυτοποίηση) και υπογράφετε τα απαραίτητα έγγραφα.
  2. Παραλαμβάνετε Κωδικό Συνδρομητή και προσωρινό Μυστικό Κωδικό, τον οποίο θα κληθείτε να αλλάξετε κατά την πρώτη είσοδό σας στο Alpha Web Banking.
  3. Ενεργοποιείτε άμεσα τις Υπηρεσίες Πρόσθετου Κωδικού Ασφαλείας, αν το επιθυμείτε.

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε κάποιο κανάλι για να διενεργήσετε τις συναλλαγές σας ηλεκτρονικά, αφού η εγγραφή στις υπηρεσίες Alpha Web Banking, Alpha Mobile Banking και Alphaphone Banking είναι ενιαία και σας παραδίδονται διακριτοί κωδικοί για να επιλέγετε εσείς το κανάλι που επιθυμείτε κάθε φορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...